Posted on

Laporan Bulanan September 2019

Bulan September adalah bulan paling terbaik buat saya.

Saya berjaya capai 3x kali ganda target sales yang ditetapkan. MasyaAllah. Sangat tak sangka, sangat luar biasa.

Walaupun begitu, saya tahu perkara ini berlaku bukan setiap bulan sebab dalan bisnes ada naik turunnya.

Bila naik maka wajib buat persiapan untuk bulan turun. Bila turun maka wajib fokus kembangkan aset.

Jangan pernah berhenti.

Jadi, ini sedikit sebanyak laporan untuk sepanjang bulan September 2019.

Saya mulakan dengan…

Baseline: Laporan Ogos 2019

Sebagaimana saya tuli dalam laporan sebelum ini, 5 metrik yang saya ukur iaitu:

  • Jumlah Jualan
  • Jumlah Klien/Pelanggan
  • Jumlah Prospek (Subscriber)
  • Jumlah Pelawat Unik
  • Jumlah Artikel
Laporan Julai Ogos
JualanRM 0RM XXX
Klien/Pelanggan42
Prospek (Subscriber)2257
Pelawat Unik (UV)27451
Artikel84

Anda boleh baca laporan penuh untuk bulan Ogos 2019 di sini.

Capai Target? Laporan Bulanan September 2019

Dalam laporan yang lepas ini target yang saya letak untuk bulan September 2019:

  • Sales: RM XXX. 2 kali ganda daripada bulan Ogos.
  • Artikel: Saya masih lagi nak maintain publish 4 artikel sebulan.
  • Pelawat Unik: Tetap nak target 1,000 pelawat sebulan. Sebenarnya memang sangat mudah nak capai pelawat sebanyak tu, dalam sehari pun boleh. Bila kita banyak share ke group-group FB dan profile FB sendiri (lagi-lagi FB yang ramai follower aktif, lagi mudah nak dapat pelawat yang banyak).
  • Subscriber: Target sehari 1 subscriber bersamaan 30 subscriber sebulan
  • Klien: Bulan september saya target 3 klien.

Berapa buruk, semua target yang saya tetapkan tidak berjaya dicapai. Tetapi berita baik target sales melebihi 3x daripada apa yang saya tetapkan.

Laporan Julai OgosSeptember (Target)September (Actual)
JualanRM 0RM XXXRM XXXRM X,XXX
Klien/Pelanggan4232
Prospek (Subscriber)2257305
Pelawat Unik (UV)274511,000238
Artikel8443

Apa yang Berlaku Sepanjang September 2019?

Tak banyak yang berlaku dalam blog DanialAbdulRahim.com, bulan September saya banyak fokus kepada bisnes klien berbanding bisnes saya sendiri.

Saya banyak buat copywriting dan consult klien dalam pembinaan web. Dari SEO, Google Ads dan web conversion.

Sebab itu saya jarang hantar emel dan update artikel terbaru dalam blog sendiri.

Walaupun begitu, saya sangat bersyukur dan berterima kasih kepada semua yang memberi sokongan kepada saya sehingga kini. Baru 3 bulan aktif sepenuhnya dalam pembinaan blog sendiri dah banyak perkara luar biasa berlaku.

Kebiasaannya kalau nak diikutkan pengalaman daripada pakar blog luar dan dalam negara, ramai yang kata blog ambil masa 3-6 bulan untuk dapat hasil. Ada sesetengah kata seperti Income School cakap blog ambil masa 2 tahun untuk betul-betul matang dan berikan hasil yang konsisten.

Bagi saya blog ialah game long-term. Ramai yang tak sanggup buat dan redah sebab ramai orang fikir kena banyak invest masa dan modal pada fasa permulaan.

Tetapi bagi saya memang betul blog leceh dan penat bila kita buat sesuatu tak nampak hasil, tak ada ganjaran. Cuma kalau bukan sekarang bila lagi? Sebab bila dah berhasil, bila dah matang maka ia tak berhenti menghasilkan buah.

Cuma jangan lupa renew domain dan hosting sudah, nanti jadi macam kisah saya. Habis semua usaha jadi sia-sia. Akan kongsikan pada pos akan datang 😛

Apa Seterusnya?

Sekarang dah bulan 10, 2019. Lagi 3 bulan masuk tahun 2020. Sebenarnya tahun 2019 saya decide untuk berehat selepas setup company dari zero to 6 figure per month.

Tahun 2020 baru buat kerja gila-gila balik.

Alhamdulillah, Insya-Allah awal bulan 11 saya dijemput lagi untuk setup company baru di Sungai Petani, Kedah. Kali ini lebih fokus kepada produk digital dan marketing agency.

Tak sabar saya nak grow company dari zero. Satu pengalaman yang menarik dan menyeronokkan.

Untuk blog DanialAbdulRahim.com saya masih lagi update seperti biasa. Selepas ini saya tukar gameplan. Saya akan fokus untuk banyakkan launch produk digital. Sekurang-kurangnya launch 1 produk setahun. Dan penghujungnya nanti saya follow bisnes model Ben Settle, one email per day.

Target Oktober 2020

Untuk bulan 10 ini mungkin juga saya kurang update blog sebab bulan 10 ini saya akan banyak fokus kepada launching produk bersama partner saya Insya-Allah.

Ini target saya untuk blog DanialAbdulRahim.com:

  • Jumlah Jualan: RM X,XXX
  • Jumlah Klien/Pelanggan: +3
  • Jumlah Prospek (Subscriber): +10
  • Jumlah Pelawat Unik: +500 Pelawat
  • Jumlah Artikel: +4

Jumpa lagi.

~Danial.


Bila anda sudah bersedia, ini 2 cara saya boleh bantu anda:

1: Jika anda mahu dapatkan leads dan sales organik setiap hari, maka anda boleh sertai Online Coaching Marketing dengan Blog.

2: Jika anda mahu memiliki website yang convert, maka anda boleh dapatkan servis Buat Website yang Convert di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *