Posted on

Cara untuk Pengaruh Orang

Masa di Sungai Petani, saya sempat sertai bengkel Funnel yang dianjurkan oleh Tuan Zex Zharif.

Dalam kelas tersebut banyak sangat saya belajar.

Tentang fundamental marketing, tentang funnel dan bahagian paling penting ialah macam mana nak install believe sebab itulah kunci funnel.

Dalam kelas tersebut saya teringat beliau kongsikan cara untuk pengaruh orang.

Benda ni Tuan Zex Zhariff sendiri belajar daripada Frank Kern, beliau kata untuk pengaruh orang ada 3 cara atau peringkat.

Peringkat-1: Kita Kata Kita Hebat

Ramai orang bila nak suruh buat sesuatu atau pengaruh orang lain cara paling straightforward adalah dengan beri tahu buat sesuatu.

Contohnya:

Suruh suami pergi kedai beli barang.

Suruh orang beli produk.

Atau kata dekat orang kita boleh terbang.

Sangat susah untuk orang terpengaruh sebab kata-kata sekadar kata-kata.

Maka sebab itu ramai yang menggunakan pengaruh level-2 iaitu…

Peringkat-2: Orang Lain Kata Kita Hebat

Sambung contoh sebelum ini, kalau diri sendiri kata dekat orang lain yang diri boleh terbang.

Orang mungkin percaya, mungkin ada sesetengah kata gila.

Tetapi andai orang lain bagi testimoni yang kita memang boleh terbang maka mungkin orang akan percaya tetapi masih lagi was-was.

“Betul ke?”

Sebab itu cara paling berkesan untuk pengaruh orang dalam apa sahaja situasi ialah dengan…

Peringkat-3: Tunjukkan Kita Hebat

Tunjukkan terus kepada orang lain yang kita boleh terbang.

“Show don’t tell.”

Tak perlu explain panjang, demostrasi terus yang kita boleh buat apa yang kita claim. Lebih mudah daripada cuba meyakinkan orang dengan pelbagai cara.

Saya teringkat kisah Otis Elevator.

Tak silap saya masa era 1800, ramai orang takut naik lif sebab tali lif senang terputus dan ramai yang maut masa naik lif.

Hampir setiap minggu ada sahaja berita kematian daripada orang naik lif.

Jadi orang seram nak naik lif, disebabkan itu Otis ada ciptaan terbaru. Setiap kali lif terputus akan ada handbrake yang mencekam setiap tiang lif. Maksudnya anti-crash.

Masa Otis run iklan di majalah dan akhbar tak ramai yang percaya sebab orang masih lagi trauma dengan berita mati dalam lif.

Jadi, fikir punya fikir Otis memilih untuk demostrasi Otis Elevator dalam satu event.

Masa di event tersebut Otis upah sorang brader ni untuk potong tali lif lepas Otis naik elevator.

So orang ramai tengah berkumpul dan melihat Otis naik lif, lepas naik sahaja Otis kata ok kat brader tu terus brader tu potong tali lif.

Secara drastik terus terjunam lif semua orang takut melihat Otis nak mati tapi sebelum nak sampai tanah secara tiba-tiba lif berhenti dengan sendiri secara perlahan-lahan.

Semua orang terpegun melihat Otis Elevator, selepas itu Otis claim.

“As long As Otis Elevator.”

Lepas sahaja daripada demostrasi tersebut, ramai kontraktor guna teknologi lif Otis Elevator. Maka banyaklah bangunan pencakar langit terbina. Tamat.

Itulah sebaik-baik cara untuk pengaruh orang lain dengan demostrasi yang produk kita berkesan dan servis kita membantu.

Jadi macam mana kita nak demostrasi sesuatu produk atau servis kepada orang?

Cara untuk Demostrasi

Macam mana kita nak tunjukkan sesuatu yang kita boleh deliver apa yang dijanjikan?

Kebanyakkan masa cara paling mudah ialah dengan cerita.

Tak kiralah sama ada dalam bentuk video, audio atau text. Bila kita bercerita kita sebenarnya tengah memberi gambaran tentang sesuatu.

Dan manusia mudah ingat sesuatu bila ada gambaran. Atau pun perumpamaan.

Bila kita tonton, dengar atau lihat sesuatu yang familiar (biasa) maka lebih mudah untuk menerima melainkan kita belajar sesuatu yang baru lagi sukar untuk hadam.

Sebab itu cerita berkesan. Dan semua marketer yang hebat menggunakan cerita.

Andai anda nak belajar lebih dalam, maka saya syorkan anda belajar lebih dalam dengan Frank Kern.

Pergi sahaja YouTube dan cari channel beliau. Dalam video Frank Kern banyak sangat contoh-contoh yang beliau kongsikan.

Model sahaja apa yang berkesan.


Bila anda sudah bersedia, ini 2 cara saya boleh bantu anda:

1: Jika anda mahu dapatkan leads dan sales organik setiap hari, maka anda boleh sertai Online Coaching Marketing dengan Blog.

2: Jika anda mahu memiliki website yang convert, maka anda boleh dapatkan servis Buat Website yang Convert di sini.

2 comments Cara untuk Pengaruh Orang

  1. lama tidak dengar berita bro..

    so Apa khabar ?

    alhamdulillah bro semakin sukses sekarang ini..

    1. Danial Abdul Rahim says:

      Alhamdulillah sihat. Terima kasih Tuan. Saya doakan Tuan sekeluarga semakin kaya, berjaya dan bahagia selalu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *