Posted on

Cara Tulis World-Class Copywriting Walaupun Masih Newbie

Bayangkan seorang copywriter yang totally zero.

Tak tahu langsung tentang copywriting.

Selepas beberapa bulan dilatih boleh tulis sales letter berpuluh muka surat yang menghasilkan sales jutaan dollar dan ribuan pembeli baru.

Dengar macam mustahil, tapi itulah yang berlaku dalam Agora Financial.

Sebuah syarikat yang menjual newsletter kewangan.

Macam mana Agora buat? Macam mana ketua copywriter atau Copy Cheif di Agora Financial train copywriter beliau?

Apa rahsianya?

Kuncinya terletak pada….

Copy Boarding

Copy boarding lebih kurang sama seperti StoryBoarding.

Setiap cerita boleh dipecahkan kepada scene.

Dan setiap satu scene merupakan satu kotak atau papan.

Bila digabungkan kesemua scene maka terjadilah sebuah cerita.

Sama juga dengan copy boarding.

Sebuah sales letter yang panjang dipecahkan kepada beberapa kotak.

Jadi itulah apa yang Copy Cheif buat dalam Agora Financial.

Proses Agora Financial buat untuk hasilkan sales letter yang padu ialah siapkan dahulu draf dalam copy boarding kotak demi kotak.

Selepas itu hantar draf copy boarding kepada copy chief untuk lihat sama ada lepas atau tidak.

Persoalannya sekarang…

Apa Kotak yang Penting dalam Copy Boarding?

Asas copywriting wajib ada?

  • Headline
  • Intro (atau sebenarnya dipanggil The Lead)
  • Offer
  • CTA = Call To Action

Penuhkan dahulu maklumat dalam 4 kotak tersebut. Barulah tambah lagi kotak tambahan jika perlu.

Bila dipecahkan begini maka mudah untuk buat copywriting.

Setelah siap kesemuanya kita camtumkan dengan segue supaya flow bacaan lancar dan mudah untuk dihadam.

Itu Je?

Sudah tentu banyak lagi teknik Agora Financial ajar kepada copywriter mereka. Copy boarding baru satu teknik yang diajar.

Kalau nak diikutkan sangat besar chapter copywriting ni. Saya sendiri pun masih belajar copywritin (atau lebih tepat direct-response advertising) daripada zaman awal 1900 sehingga kini tak pernah putus dengan ciptaan terbaru teknik copywriting.

Apapun asasnya tetap sama. Kita menjual kepada manusia dan manusia yang membeli.

Kenal manusia, faham kenapa manusia beli, faham kenapa kita membeli sesuatu sebab kita sendiri pun manusia juga.

Jadi kenal diri, kenal-lah manusia maka kenal-lah sesuatu market.

Sudah tentu lain orang lain sebab membeli. Sebab itu kita kena kenal-pasti apakah core desires orang membeli sesuatu.

Cara untuk tahu nak tak nak kena buat market research.

Lagi banyak kita kaji, lagi banyak buat persediaan maka lagi mudah untuk buat copywriting.

Bak kata Ben Settle:

“The answer always in the market.”

Jumpa lagi.

~ Danial Abdul Rahim.


Bila anda sudah bersedia, ini 2 cara saya boleh bantu anda:

1: Jika anda mahu dapatkan leads dan sales organik setiap hari, maka anda boleh sertai Online Coaching Marketing dengan Blog.

2: Jika anda mahu memiliki website yang convert, maka anda boleh dapatkan servis Buat Website yang Convert di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *