Posted on

Review Kelas Google Ads Pahlawan Bisnes

Dalam artikel ini saya kongsikan Review Kelas Google Ads Pahlawan Bisnes.

Pada ahad lepas, saya pergi kelas Google Ads yang dianjurkan oleh Pahlawan Bisnes di Ipoh, Perak.

Kelas ini diajar oleh salah seorang Google Ads Partner iaitu Tuan Adlan Khalidi.

Bila saya kaji tentang Google Ads Partner, baru saya tahu bukan senang nak jadi Google Ads Partner.

Syaratnya kita kena spend ads minima RM40,000 dalam masa 90 hari dan lulus ujian yang diberikan.

Dalam kelas Google Ads ni banyak yang saya belajar dan sangat rugi siapa yang tak join sebab Tuan Adlan tak kedekut ilmu. Share habis apa yang beliau tahu.

Ini 3 Perkara Saya Belajar daripada Kelas Google Ads Pahlawan Bisnes.

1: Google Ads Conversion

Sebelum ni saya memang pernah buat Google Ads (atau AdWords). Tapi majoriti saya banyak fokus kepada Click-Through-Rate (CTR) semata-mata.

Saya ingat lagi tinggi CTR, maka lagi bagus. Tetapi sebenarnya tidak.

Sebab ada keyword yang CTR tinggi yakni ramai orang tengok iklan kita di Google dan banyak masuk ke website. Bila tengok balik sebenarnya tak ramai yang convert kepada leads.

Ada juga ads yang CTR rendah tetapi bila tengok kepada conversion. Orang yang jadi leads lagi ramai berbanding ads yang CTR tinggi.

Contoh untuk mudah faham:

Iklan-A: 100 orang view iklan-A > CTR 20% > 20 orang masuk ke website > 1 orang yang jadi leads.

Iklan-B: 100 orang view iklan-B > CTR 10% > 10 orang masuk ke website > 5 orang yang jadi leads.

Jadi mana satu fokus kita? Sudah tentu ads dan keyword yang beri conversion yang paling banyak iaitu iklan-B betul?

Kita spend iklan supaya kita dapat sales atau leads. Supaya kita dapat sesuatu yakni kita invest RM1 dapat balik pulangan RM2 atau lebih.

Itu fokus kita betul? Jadi sebelum ni saya hanya tahu iklan yang CTR tinggi bagus, tetapi sebenarnya tidak. Sekarang saya dah tahu apa yang penting dan macam mana nak pasang conversion dalam website.

2: Pasang Custom Conversion

Kebiasannya untuk website ecommerce, pasang tracking conversion dalam website lebih mudah. Terutama yang guna platform seperti EasyStore, Shopify dan WooCommerce.

Tetapi macam mana pula untuk orang yang main conversion-nya ialah ke WhatsApp? Macam mana kita nak track orang yang masuk ke WhatsApp?

Solusi mudah yang diajar semalam ialah dengan guna redirect page.

Dalam page tersebut kita letak kod conversion dan auto re-direct ke WhatsApp.

Baru faham macam mana nak buat.

3: Fungsi Ad Group

Saya mengaku, sebelum ini buat Google Ads main bedal je. Ad Group ni saya tak tahu pun fungsinya untuk apa.

Tapi bila saya belajar dan belajar. Belajar Facebook Ads. Baru faham Ad Group dengan Ad Set fungsinya lebih kurang sama.

Kalau di Facebook Ads, Ad Set digunakan untuk setup targeting. Kita boleh setup targeting yang macam mana untuk sesuatu Ad Set.

Maksudnya, lagi banyak ad set maka lagi banyak targeting yang kita boleh buat.

Jadi, sama juga seperti Ad Group.

Untuk Ad Group kita guna untuk pecahkan targeting dengan keyword yang kita mahu target.

Jadi kita boleh tahu keyword mana yang lebih keyword dan rupa-rupanya boleh kita susun ikut targeting masing-masing ia memberi kesan kepada Qualiti Score (maksudnya qualiti iklan) lalu jika Quality Score kita baik dan bagus maka iklan kita boleh dapat murah serta rank dan CTR yang tinggi.

Kesimpulan: Patutkah Anda Sertai Kelas Ini?

Jawapan ringkas: Ya, anda patut sertai kelas ini.

Walaupun begitu, sekurang-kuragnya anda kena biasakan tengok interface Google Ads terlebih dahulu.

Explore dahulu Google Ads ni apa dan apa lagi boleh buat dengan Google Ads. Bila dah biasa dan rasa stuck tak tahu apa lagi boleh buat, maka sertailah kelas ini.

Sangat berbaloi bagi saya dengan harga yang murah. (Mungkin sebab saya newbie tu yang teruja.)

Dan diksempatan ini, saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada guru AdWords pertama saya iaitu Tuan Azrain Alaman yang banyak ajar saya pada awal pengenalan Google Ads pada tahun 2016.

Beliau sangat pemurah. Setiap kali terjumpa beliau di kedai makan, tak pernah tak belanja. Saya sangat berterima kasih atas jasa yang beliau berikan.

Terima kasih juga kepada Tuan Adlan Khalidi yang sudi mengajar. Daripada pagi sampai ke petang.

Sudah tentu juga kepada Tuan Azham Zanal yang sudi invite saya ke Kelas Google Ads Pahlawan bisnes ini. Banyak yang saya belajar daripada beliau.

Dan tak disangkakan mentor yang saya hormati daripada Sungai Petani Tuan Guru Suffian Salahuddin turun padang belajar bersama.

Jika anda mahu sertai Kelas Google Ads Pahlawan Bisnes pada masa akan datang, boleh lawati website:

PahlawanBisnes.com


Bila anda sudah bersedia, ini 2 cara saya boleh bantu anda:

1: Jika anda mahu dapatkan leads dan sales organik setiap hari, maka anda boleh sertai Online Coaching Marketing dengan Blog.

2: Jika anda mahu memiliki website yang convert, maka anda boleh dapatkan servis Buat Website yang Convert di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *