Membina Marketing Message yang Convert (Part 2)

Kadang-kadang pelik, dah buat macam-macam untuk marketing. Run ads. Guna macam-macam teknik. Tapi rasa marketing tak convert. Spend dah banyak, tapi hasil ciput?

Kalau pernah alami situasi yang sama, bukan sebab kita tak pandai marketing. Atau salahkan produk tak laku. Benda ni memang ada bagi kesan. Tapi sebenarnya cara kita marketing tu salah.

Kesilapan ramai orang bila nak run marketing, tak kira lah medium apa sekali pun, online mahupun offline. Kita terus buat marketing menjual kepada orang yang belum ready nak membeli.

Sebab itu marketing tak convert. Dan ramai orang salah faham antara marketing dengan selling. 2 bahagian ni adalah berbeza dan saling memerlukan antara satu sama lain.

Jadi macam mana nak buat? Kita kena faham asas sebenar-benar asas marketing dahulu.

Apa Itu Marketing

Pernah faham marketing tu apa?

Atau marketing ni anggap, bagi flyers, up billboard, run Facebook Ads, run Google Ads dan lain-lain channel? (Dan sebenarnya ada 1 channel marketing paling convert, kalis ban, tak akan luput sampai bila-bila. Nanti share.)

Marketing ni dalam bahasa mudah ialah sampaikan message (Message) yang betul kepada orang (Market) yang betul menggunakan saluran (Media) yang betul.

Atau nak lagi mudah faham bila sebut marketing je, terus ingat segi tiga ni:

Segi tiga marketing ni saya belajar daripada Dan Kennedy dalam panduan Magnetic Marketing, atau saya panggil Rukun Marketing:

  • Market (Who)
  • Media (Where & How)
  • Message (What)

Kena ikut turutan ke? Tak perlu, yang penting tiga-tiga bahagian tu betul, maka marketing kita jadi mudah.

Jadi bila setiap kali ada orang kata nak buat marketing, tanya je:

  • Nak marketing dekat siapa? Siapa yang selalu beli produk ni? (Who)
  • Dekat mana nak cari mereka? Di mana mereka berada? Media apa yang mereka guna? (Where & How)
  • Mesej apa yang kita nak sampaikan? (Message)

Bila dah faham marketing ni apa, seterusnya kita kena faham betul-betul apa tujuan kita buat marketing ni.

Sebab ramai orang fikir “aku nak bisnes meletup, bisnes viral.” Tapi sebenarnya betul ke itu kita nak? Dah viral selepas itu sales sendu, dah meletup kaw-kaw tapi sekejap je.

Atau sebenarnya kita nak bisnes yang sentiasa growing dan growing hari demi hari? Kalau nak grow hari demi hari, fahamkan betul-betul tujuan marketing.

Tujuan: Beli sebelum membeli = PreSell

Dalam setiap marketing yang kita buat sebenarnya 1 je tujuan dia iaitu buat orang membeli sebelum membeli atau dalam bahasa lain presell.

Sebagaimana saya dah share sebelum ni, semua orang ada keinginan dan kehendak. Kita tak boleh create keinginan manusia, cuma boleh salurkan keinginan sedia ada manusia kepada produk atau servis yang kita jual.

Jadi marketing ni sebenarnya kita cipta permintaan ke produk atau servis yang dijual dengan salurkan keinginan sedia ada kepada apa yag kita jual. Ha pening?

Sebagai contoh mudah, ramai orang nak slim melim, body cantik. Tapi tak ramai orang sanggup nak berdiet, jaga makan, bersenam extreme.

Kita ada produk slimming, yang terbukti ribuan orang dah dapat hasil yang diidamkan selama ini.

Kita sambungkan keinginan sedia ada kepada produk kita.

Contoh mudah:

Kepada mereka yang mahu dapatkan bentuk badan ideal tanpa diet ketat, senaman berat. Terbukti lebih ribuan pengguna.

Betul ke?

Setiap kali ada orang tanya saya, betul ke boleh?

Memang betul boleh. Sebab itu saya nak share kisah seorang kawan saya ni.

Dulu badan dia gempal-gempal. Selalu lepas launch kalau nak naik tangga memang dia suruh kita orang naik dulu, sebab dia nak chill2 ambil angin kat bawah sat, tak larat nak naik lagi katanya.

Kadang-kadang kena sindir dengan member lain kenapa tak nak naik lagi, mengah ke bang. Pastu gelak-gelak.

Kadang-kadang sian jugak tengok member tu selalu kena perli.

Suatu hari tu saja lah sembang-sembang dengan dia, bro kau memang tak nak try slim sikit ke. Bukan aku nak kutuk kau, kadang2 kesian juga tengok selalu kena bahan.

Pastu dia cerita juga, try dah macam-macam, memang tak jalan. Memang ada nak pi gym tapi tu lah, sorang-sorang memang semangat tak kental lah. Pastu kadang-kadang balik kerja malam, dah penat. Faham je, yelah dengan nak kena handle family, anak lagi.

Pastu suatu hari, tengok dia, makin lama makin slim. Yang pelik nya, makan mantain kot. Sama je makan macam sebelum ni.

Lepas 5 bulan member-member ofis semua terkejut. Eh bro, betul ke ni kau. Sebab badan dia dah lain, slim. Nak kata tegap tu tak lah, tapi berat makin susun, tengok dia pun makin bertenaga & happy.

Ada juga tanya dia, bro kau buat apa sebenarnya ni, tengok makan sama ja, banyak, tapi berat makin turun.

Pastu dia ceritalah, pasal cara nak kurus, pasal badan manusia ni ada 3 jenis:
1) Jenis yang pertama, badan senang naik dan turun, ikut kita makan.
2) Makan sikit atau banyak, berat senang naik.
3) Makan banyak tapi berat tak naik.

Pastu dia cakap, actually badan kita boleh "convert" jadi jenis makan banyak tapi berat tak naik malah boleh turun.

So macam mana nak buat, dia pun ceritalah ada jumpa 1 produk ni. Isteri dia sendiri yang carikan.

Dia maintain produk tu, Alhamdulillah sampai sekarang berat dia dah ideal.

Sebenarnya cerita tu boleh pergi lebih detail dan dalam lagi tentang macam mana nak convert badan kita jadi macam tu, bahan apa yang kita kena makan, selamat ke, hasil kajian saintis dan lain-lain. Tapi cukup lah sampai situ sahaja. Cerita-cerita ni saya belajar dari RMBC Method.

Contoh lain tentang buatkan orang membeli sebelum membeli ialah iklan ayam goreng McD.

Selalunya sebelum start movie dekat pawagan ada iklan McD keluar. Dia tak sebut ayat apapun, sekadar demonstrate ayam goreng tu panas-panas, ranggup-rangup, orang makan krup-krap. Memang terliur dibuatnya kan?

Itulah salah satu contoh pre-sell. Marketing yang membina permintaan kepada produk kita.

Apa beza marketing dengan selling?

Marketing mudahkan untuk orang membeli. Kalau marketing kita strong maka kita tak perlukan selling atau closing yang power.

Tapi kalau marketing kita lemah, kita perlukan kemahiran closing yang tinggi.

Ibaratnya macam jongkang jongket.

Marketing UP > Selling DOWN, Marketing DOWN > Selling UP.

Nampak?

Bila kita dah faham apa itu marketing, tujuan kita buat marketing, sekarang kita masuk lebih dalam lagi iaitu…

Fungsi Marketing

Ramai orang ingat marketing ni sekadar run ads semata-mata, dapatkan pelanggan baru daripada marketing. Sebenarnya ada banyak lagi fungsi marketing.

Dalam Magnetic Marketing, Dan Kennedy kata marketing ni ada 4 fungsi:

  • Dapat – Dapatkan prospek dan pelanggan baru.
  • Jual – Jual kepada prospek dan pelanggan.
  • Aktif – Dah pernah beli tapi tak beli dah, kita suruh customer beli lagi atau dalam bahasa lain repeat customer.
  • Ganda – Tentera barang yakni gandakan pelanggan sedia ada sama ada dengan refer atau jadi dropship.

Bahagian paling susah dan perlukan kos yang paling banyak ialah dapatkan prospek dan pelanggan baru. Sebab mereka tak pernah beli lagi, kita tiada cara lain untuk contact mereka melainkan dengan iklan atau pun bayar orang buat marketing.

Bilamana dah dapat contact (database) customer. Maka fasa ni makin jadi mudah dan murah untuk buat aktiviti-aktivit marketing yang lain yakni jual, aktif dan ganda.

Sebelum ni saya ada sebut marketing channel yang paling convert, kalis ban, tak akan luput sampai bila-bila kan? Nak tahu yang mana? Pada bahagian ganda iaitu tentera bawang.

Tentera bawang ni, kalau kita boleh develop dengan jayanya dan keep growing tentera bawang ni maksudnya kita tak perlu keluarkan kos marketing dah, dan marketing kita boleh masuk fasa sustainable.

Salah satu model bisnes yang hampir dengan tentera bawang ni ialah bisnes berdasarkan sistem agen.

Kita guna manusia marketing kepada manusia. Itulah sistem agen. Secara logiknya lagi ramai agen aktif, lagi kuat marketing kita.

Bila kita faham fungsi marketing ni, baru kita nampak banyak sebenarnya kita boleh buat dengan marketing ni, bukan setakat run ads sahaja.

Dan sebenarnya, nak tahu sama ada bisnes tu strong atau tidak, setiap 1 fungsi tu ada department masing-masing. Ada orang handle setiap 1 fungsi tersebut.

Untuk siri artikel kali ni saya tak nak cerita lebih detail pasal fungsi-fungsi lain. Buat masa sekarang kita fokus pada bahagian Dapat yakni dapatkan prospek dan pelanggan baru.

Tadi intro je, ni baru betul-betul masuk bahagian Membina Marketing Message yang Convert.

Jom kita mulakan.

Market Awareness

Semuanya bermula dengan market itu sendiri, target market yakni kepada siapa kita nak marketing. Selepas itu kita kena tahu tahap kesedaran pelanggan (market awareness).

Bagi saya market awareness ni adalah kunci bagi segala marketing. Kalau kita kuasai market awareness ni, sangat mudah untuk kita bina marketing yang convert.

Anda mungkin pernah dengar tentang funnel atau customer journey atau traffic temperature. Ni semua nama canggih, tapi nama asalnya ialah market awareness yang dicipta oleh Eugene Schwartz.

Kenapa kita run ads, buat marketing macam-macam tapi orang susah nak beli. Bukan sebab mereka tak mampu atau tak nak, tapi sebab kita tak faham market awareness ni lah.

Market awareness ni penting sebab kita nak hantar message yang bersuaian dengan keadaan semasa prospek dalam bahasa lain kita nak develop ideal buying mindset kepada prospek. Nanti saya explain lebih detaill.

Bila kita faham market awareness ni, bagi saya 80% dalam marketing, InsyaAllah segala-galanya akan jadi mudah.

Mengikut Eugene Schwartz, market awareness terbahagi kepada 5 bahagian:

  1. Un-Aware Problem
  2. Problem Aware
  3. Solution Aware
  4. Product Aware
  5. Most Aware

Bila tengok gambar rajah di atas, kita tahu pada bahagian un-aware adalah kolam yang paling besar, selepas itu problem aware, solution aware, product aware dan kolam paling kecil sekali most aware.

Masalah ramai marketer sekarang ni bila run marketing, kebanyakkan suka hard-sell, maksudnya suka target jual produk semata-mata tapi target kepada kolam problem aware. Sebab itu marketing tak convert. Di sini berlakunya immature marketing message. Maksudnya orang tak ready lagi nak dengar pasal produk kita, tiba-tiba kata produk kita bagus. Orang jadi blur yelah, memang lah bagus tapi bagus untuk apa? Produk ni bagus untuk masalah apa, macam mana produk ni selesaikan masalah dan lain-lain.

Sebab itu penting kita kuasai market awareness ni supaya berlakunya exact message market match. Marketing message kita jadi releven dan kena dengan target market seterusnya menyebabkan marketing kita convert.

Un-Aware

Pada kolam pertama iaitu un-aware. Un-aware ni market langsung tak tahu yang dia ada masalah, langsung tak tahu tentang solution yang ada, tentang produk apa yang ada kat dalam market, malah langsung tak tahu kewujudan bisnes kita.

Kolam ni mereka sekadar tahu ada sesuatu yang tak kena dalam hidup mereka. Sekadar tanda-tanda atau simptom-simptom sahaja.

Kolam Un-Aware ni selalu saya panggil symptom aware. Kolam ni paling susah nak convert kepada pembeli walaupun paling ramai orang berada dalam kolam ni sebab perlukan marketing message yang panjang, ambil masa yang lama untuk convert dan kadang-kadang prospek tak rasa simptom-simptom yang dialami tu urgent lagi sebab tu susah nak convert.

Sebagai contoh, ramai orang ada masalah kesihatan tak cergas, tak bertenaga, kebas-kebas dan lain-lain. Simptom-simptom ni sekadar tanda-tanda awal sahaja. Kita tahu semua orang pernah mengalami simptom ni, tapi tak ramai bersungguh nak hilangkan tanda-tanda ni sebabnya sementara sahaja atau tak memberi kesan yang teruk lagi.

Kebanyakkan masa, kita boleh abaikan kolam un-aware ni. Melainkan anda seorang copywriter yang betul-betul padu yang boleh develop Big Idea, long form sales letter atau VSL yang betul-betul solid. Boleh cuba tapau kolam ni.

Problem Aware

Kolam yang ke-2 lebih kecil daripada un-aware ialah problem aware yakni mereka dah sedar dan tahu ada masalah. Tahu kesan kalau tak selesaikan masalah ni sekarang.

Sambung contoh sebelum ni, kaki dan tangan kerap kerap-kerap. Dulu sekejap je, sekarang kebas-kebas makin teruk, rasa bersemut dan makin lambat nak hilang sampai terbantut pergerakkan. Bila pi cek doktor rupanya kebas-kebas ni disebabkan kencing manis, darah jadi pekat seterusnya oksigen lambat sampai kat kaki atau tangan, tu kebas-kebas susah nak hilang. Sebagaimana semua orang tahu, kencing manis ni kalau teruk sangat boleh kena potong kaki.

Kebanyakkan masa, fokus marketing kita pada kolam ni. Sebabnya dah sakit baru nak cari solution. Berbanding pada kolam un-aware kita bantu market cegah masalah sebelum berlaku sebab itu susah orang nak beli.

Solution Aware

Dalam kolam ni market dah sedar ada masalah, kesan kalau biarkan berlarutan. Mereka tengah cari penyelesaian masalah yang dihadapi.

Kita sambung contoh kencing manis tadi. Doktor pun nasihat kena jaga makan, buat senaman, bagi ubat untuk kencing manis dan lain-lain. Atau pun tengah cari herba-herba yang boleh mengubati kencing manis contohnya misau kucing. Atau pun cari macam-macam produk yang berasaskan misai kucing sebab makan mentah-mentah takut ada kesan sampingan rasanya pulak tak sedap.

Di kolam ni market tengah cari apakah cara penyelesaian terbaik untuk selesaikan masalah yang dihadapi.

Product Aware

Seterusnya kolam product aware, mereka dah jumpa cara penyelesaian terbaik tapi nak cari paling terbaik dalam kategori tersebut.

Sebagai contoh kencing manis tadi, nak makan supplement misai kucing, tapi tengah cari supplement terbaik misai kucing, bandingkan dengan suplement-suplement lain dalam pasaran.

Di sini kita kena ada keunikkan produk atau servis yang kuat, barulah target market mudah nak pilih kita.

Most Aware

Dan yang terakhir, kolam most aware yakni mereka dah tahu tentang masalah yang dihadapi, solution yang ada, dah pilih cara penyelesaian terbaik, tinggal tunggu promosi je baru mereka beli.

Sebagai contoh produk kencing manis, Misau Kucing ExtraHerbs. Beli hari ni sebelum pukul 11 malam, dapat diskaun XX% dan free gift menarik gitu.

Persoalannya sekarang, macam mana nak guna market awareness ni? Supaya kita boleh bina marketing yang convert.

Tapi sebelum tu, kita kena fahan dahulu Promise Exposure Spectrum.

Promise Exposure Spectrum: Apa Customer Pernah Dengar?

Kadang-kadang marketing message dah betul, kena pada target market, kena pada level market awareness, tetapi kenapa still susah orang nak respon iklan kita, marketing yang kita buat tak menjadi?

Jawapannya mudah je, sebab market dah lali. Setiap hari kehidupan customer penuh dengan iklan yang datang tanpa diduga, ada sahaja ads yang cuba tarik perhatian mereka. Sebab tu tak ramai orang respon dengan marketing yang kita buat.

Jadi macam nana nak buat supaya orang respon dengan ads kita?

Pertama-tama kita kena jadi yang lain, itu je. Macam mana nak pastikan marketing kita lain daripada lain? Tengok apa yang customer dah selalu tengok, baca dan dengar.

Maksudnya buat market research, lebih tepat lagi kaji apakah ads atau marketing message yang selalu digunakan oleh pesaing. Dari situ kita tahu apakah target market dah biasa tengok seterusnya kita boleh create marketing message yang lain daripada lain, sesuatu yang baru.

Cipta keunikkan dalam marketing. Tak kisah dalam bentuk apa sekali pun. Asalkan unik. Bila unik, lain daripada lain, target market barulah mudah nak respon.

Ideal Buying Mindset

Sekarang sampai pada bahagian rumusan, bahagian akhir sekali iaitu Ideal Buying Mindset. Ideal Buying Mindset ni adalah gabungan daripada semua topik-topik yang kita belajar sebelum ni. Sebenarnya setiap aktiviti marketing yang kita buat adalah untuk membina Ideal Buyung Mindset.

Apa maksud Ideal Buying Mindset ni? Kita pecahkan satu per satu.

Selalu tak kena bila run marketing, kita dapat leads, dapat contact yang banyak tapi kadang-kadang susah nak close, susah orang nak beli, kenapa jadi macam tu? Sebab leads yang kita dapat tu tak berkualiti. Persoalannya sekarang macam mana nak dapat yang berkualiti tu?

Ha di sini pentingnya membina Ideal Buying Mindset kepada target market. Sebab bila propsek tu dah terbina Ideal Buying Mindset, maka secara semula jadi prospek akan jadi berkualiti dan closing pun mudah.

Jadi, macam mana nak bina Ideal Buying Mindset ni? Kita kena tanam kepercayaan atau install beliefs pada prospek.

Dalam bahasa lain: Apa prospek perlu tahu, sedar dan percaya terlebih dahulu sebelum bersedia untuk membeli?

Fokus betul-betul, sebab ni kunci untuk sales 6-8 angka sebulan.

So apa yang prospek kena percaya?

  • Siapa tukang cakap (Spokesperson)
  • Mekanisma masalah
  • Mekanisma solusi
  • Produk atau offer

Mari kita masuk lagi dalam

Siapa Tukang Cakap

Kenapa dah banyak buat marketing, test macam-macam copywriting dan angle tapi semua susah nak convert.

Masalahnya bukan pada marketing message tu tapi sebenarnya masalah pada siapa yang deliver message tu.

Perumpaan-nya mudah sahaja. Jual produk kurus, tukang cakap tu orang yang sebelum ni berisi jadi kurus, dah tentu orang akan percaya berbanding dengan orang badan berisi tapi jual produk kurus.

80% kejayaan marketing message tu terletak pada tukang cakap atau lebih tepat lagi orang tersebut tu berkredibiliti atau tidak.

Jadi macam mana nak tingkatkan kredibiliti? Ada beberapa cara kita boleh buat.

Cerita

Cerita paling biasa kita dengar ialah dari zero to hero. Maksudnya, dalam cerita tersebut watak utama ada masalah atau isu atau konflik, sedang cari solution akhirnya jumpa solution atau guru yang sesuai dan capai apa nak dihajati. Ni format cerita paling biasa.

Persoalannya macam mana nak guna cerita ni untuk tingkatkan kredibiliti dan autoriti?

Cerita ni kita boleh pecahkan pada 2 jenis:

  • Cerita diri sendiri
  • Atau orang lain

Contohnya untuk cerita diri sendiri, saya sambung contoh tadi iaitu produk kencing manis.

Kaki selalu rasa bersemut bila duduk tahiyat akhir, banyak kali dah terjadi sampai terpaksa solat duduk atas kerusi nak bagi rasa bersemut tu hilang.

Bila pi cek doktor rupanya ada kencing manis, darah pekat lambat mengalir, dah makan ubat hospital tapi tak elok sangat, rasa bersemut tu still ada lagi.

Sampailah suatu hari tu lepak dengan member tanya pendapat macam mana nak buat, member tu kata ada kenal seorang pak cik kat kawasan rumah dia, terer bab kencing manis ni sebab ramai orang pi jumpa pak cik amalkan petua pakcik tu habaq Alhamdulillah mujarab dengan izinNya.

Pi lah jumpa and try petua pak cik tu Alhamdulillah sekarang rasa bersemut kebas-kebas tu dah kurang malah badan rasa makin sihat.

Ini lebih kepada kisah kejayaan diri sendiri berjaya selesaikan masalah yang dihadapi.

Untuk yang kedua iaitu cerita untuk orang lain lebih kurang sama je macam cerita diri sendiri. Cuma bezanya ialah orang lain tu iaitu kenalan terdekat yang mengalami masalah seperti ahli keluarga atau rakan, kita sendiri yang bantu dia untuk selesaikan masalah.

Lagi real cerita yang kita sampaikan, orang betul, cerita betul, ada gambar atau video dan bukti yang kukuh maka lagi mudah orang nak percaya.

Track rekod atau pencapaian

Cara lain untuk tingkatkan bila mana kita ada banyak kisah kejayaan yakni dah ramai orang kita tolong berjaya.

Lebih kepada testimoni ke tukang cakap tu. Contoh mudah trainer gym yang dah bantu ramai lelaki jadi sado tak sampai 6 bulan. Dan student-student beliau banyak bagi feedback positive kepada trainer tersebut.

Siapa kita dah bantu

Ni sama macam sebelum ni tapi ni lagi tinggi impaknya bila mana siapa yang kita dah bantu tu adalah orang yang popular dan ternama seperti artis, influencer dah seumpama dengannya. Maka orang akan lebih mudah percaya.

Kepakaran, study apa atau sijil

Kita mesti lebih mudah dengar cakap pakar berbanding orang biasa. Pakar maksudnya ada title Doktor, Doktor Pakar atau lain-lain yang membuktikan seseorang itu pakar.

Pernah buat kajian apa atau dapat sijil/iktiraf daripada badan berautoriti seperti Universiti ternama atau lain-lain.

Ada buku

Sama juga seperti sebelum ni, ada kepakaran dan terbitkan hasil kajian dalam buku dan buku yang dibuat pula terkenal, best-seller. Sudah tentu orang akan lebih yakin dan percaya.

Media massa

Media massa maksudnya TV, akhbar, majalah atau blog-blog yang popular. Andai spokesperson pernah dijemput dan keluar dalam media massa juga boleh tingkatkan kepercayaan dan keyakinan.

Mekanisma Masalah

Mekanisma masalah ni bermaksud bagaimana sesuatu masalah tu terbentuk/berlaku.

Saya sambung contoh kencing manis tadi. Macam mana kencing manis boleh berlaku?

Kaki rasa kebas-kebas atau bersemut < Darah yang membawa oksigen tak sampai kat kaki < Sebab darah pekat dalam saluran < Darah pekat sebab gula tinggi < Gula tinggi sebab insulin tak berfungsi dengan baik, insulin tak berjaya tukarkan gula kepada tenaga.

Jadi masalah utama bukanlah sebab gula berlebihan dalam badan, kena pantang manis-manis tapi sebenarnya insulin tak berjaya tukarkan gula kepada tenaga.

Kalau setakat sapu minyak panas atau minyak angin memang akan lega, tapi sementara sahaja. Sebab masalah utama pada insulin tu, bukan pada kebas-kebas tu.

Kita nak bagi prospek faham andai selesaikan akar masalah, tanda-tanda atau simptom yang dialami automatik akan hilang.

Mekanisma Solusi

Mekanisma solusi ni bagaimana produk atau servis selesaikan masalah yang dihadapi atau capai apa yang prospek hajati.

Sambung contoh kencing manis: Prospek dah faham kencing manis sebab insulin tak berfungsi dengan baik. Jadi kita nak bagi insulin ni berfungsi dalam pada yang sama nak kurangkan paras gula dalam darah.

Macam mana nak buat? Misai kucing boleh membantu.

Misau kucing boleh mengurangkan kepekatan glukosa(gula) dalam darah dengan menggalakkan perembesan(fungsi) insulin oleh kalenjar pankreas. Apabila paras insulin meningkat, maka secara tidak langsung paras gula dalam darah akan menurun (sumber rujukan).

Kenapa mekanisma ni penting, sebab kita nak bagi kepada prospek kalau sebelum ni tak berjaya selesaikan masalah yang dihadapi bukan sebab prospek, tapi sebab cara penyelesaian tu tak tepat.

Kita nak bagi prospek epiphany. Maksudnya betul-betul faham.

Bila mana prospek dah faham tentang mekanisma masalah dan solusi. Dah terima dan percaya tentang mekanisma yang kita sampaikan dalam marketing message. Barulah kita kenalkan tentang produk atau servis.

Produk (Offer)

Ingat semula ya.

Secara ringkas: Prospek dah terima dan percaya mekanisma masalah + mekanisma solusi > Barulah kenalkan produk.

Sebab prospek dah ready untuk terima tentang produk atau servis. Pada produk kita akan link-kan balik dengan mekanisma solusi tadi.

Sebagai contoh kita sambung contoh produk kencing manis:

Khasiat utama dalam Misau Kucing ExtraHerbs adalah membantu menggalakkan fungsi insulin supaya paras gula dalam darah dapat turun dan stabil semula.

Selepas itu, kita cerita khasiat-khasiat lain, feedback pengguna, overcome objections prospek, jawab segala soalan lazim dan buat risk reversal (offer).

Itulah bagaimana kita nak membina marketing message yang convert.

Apa Seterusnya?

Semak balik ads kita.

Semak balik campaign marketing kita.

Adakah campaign kita buat main sebrono atau ada ikut flow? Faham customer journey, bagaimana daripada stranger bertukar kepada buyer seterusnya repeat buyer.

Jika tidak ada, mulakan sekarang untuk membina marketing message yang relevan sesuai dengan masa dan situasi semasa prospek.

Sebab message yang relevan adalah kunci untuk message yang convert.

Next kita akan masuk part SALES pula.

Jumpa lagi.

Bersambung…


Kenapa Anda yang Tengah Cari Servis Buat Website Sales Page
Jika anda tengah cari servis buat website sales page yang convert, terbukti dah berjaya jana sales RM 6-7 angka setahun, maka saya boleh bantu anda: Klik sini untuk info lengkap.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.