Posted on

Cara Nak Hidupkan Semula “Dead List” dengan 9 Perkataan Ini

Saya suka belajar.

Dan baru-baru ini saya mula kenal dan masuk dunia Dean Jackson.

Banyak yang saya belajar daripada beliau.

Perkara ketara yang beliau kongsikan ialah 9 words email.

Apa 9 Words Emel Ni?

Secara asasnya ialah kita ada senarai prospek yang dah mati atau lama tak contact.

Dan kita nak contact semula prospek tersebut sebab kita tahu setiap prospek yang kita ada dan simpan sangat bernilai.

Jadi kita nak hidupkan semula perhubungan dengan prospek lama supaya mereka aktif dan membeli.

Jadi macam mana nak buat? Apa nak buat?

Dean Jackson cadangkan dengan guna 9 emel ini…

“Are still looking for XXX?”

Dalam bahasa melayu:

“Anda masih sedang mencari XXX?”

Contohnya jual produk kurus:

“Anda masih mencari cara nak kurus?”

Atau,

“Anda masih menghadapi masalah berat berlebihan?”

Itu sahaja, adakah ia berkesan?

Berdasarkan cerita yang beliau kongsikan, salah seorang klien beliau generate sales sehigga $100 juta dollar.

Ya, dengar macam merepek tapi tak mustahil andai kita jual yacht yakni sesuatu yang nilainya mencecah juta hingga puluh juta dollar.

Itu kalau emel. Kalau kita guna WhatsApp? SMS? Call? Lain-lain personal medium yang ada?

Adakah lebih tinggi respon-nya?

The only way nak tahu ialah dengan buat testing sendiri, tak buat tak tahu data yang sebenar, betul?

Jadi, fikir macam mana nak apply 9 words emel ini dalam bisnes yang ada.

Mungkin kita boleh buat lebih personal dengan sebut nama misalnya…

“Danial,

Anda sedang mencari jodoh idaman?”

Kenapa perlu buat lebih personal? Sebab saya percaya lagi personal dan ‘rapat’ mesej yang dihantar maka lagi tinggi respon yang diterima.

Bayangkan parent kita contact, adakah kita buat tak tahu atau serta merta beri perhatian sepenuhnya kepada parent? Sudah tentu beri perhatian sepenuhnya, betul?

Jadi itulah sebabnya.

Saya teringat dalam satu video live yang dibuat oleh Tuan Guru En Khairul.

Beliau ada sebut tentang cara follow-up yang betul, beliau share cara follow-up salah seorang top sales yang buat sales RM50k/month.

Apa yang top sales tersebut buat ialah sambung semula perbualan yang ada.

Tengok stuck kat mana dan sambung semula. Follow-up tanya kembali, adakah masalah yang dihadapi sekarang dah selesai atau belum. Atau masih lagi mencari jalan penyelesaian?

Kebanyakkan akan balas jika mereka masih mengalami masalah dan mahu selesaikan dengan segera.

Tak semestinya cara ini digunakan dalam follow-up semata-mata.

9 words emel ini juga boleh diadaptasi dalam buat FB Ads.

Saya pernah bagi nasihat kepada rakan saya yang jual selimat kereta.

Beliau tanya saya, iklan yang macam mana nak buat?

Saya kata cara yang paling mudah ialah tanya direct, filter terus buyer yang macam mana yang kita nak.

Tengok semula buyer pakai kereta apa yang senang close? Beliau kata pakai kereta Vellfire.

So, headline-nya boleh buat,

“Bos tengah cari selimut kereta Vellfire?”

Alhamdulillah orang yang masuk mostly owner kereta Vellfire.

Sebenarnya, di Malaysia dah ada Direct-Response Marketer yang share tentang benda ni.

Beliau banyak share dalam ebook free.

Beliau ialah Tuan Guru Suffian Salahuddin.

Siapa yang pernah baca ebook En Pian maka tahulah apa yang saya share di sini.

Dan sekiranya anda mahu belajar lebih dalam lagi tentang 9 Words Email oleh Dead Jackson boleh baca 2 ebook free beliau di sini:

EmailMastery.com
MoreCheeseLessWhiskers.com

Saya doakan anda sekeluarga semakin kaya, berjaya dan bahagia selalu.

~ Danial Abdul Rahim
DanialAbdulRahim.com

PS:

Bila anda sudah bersedia, ini 2 cara saya boleh bantu anda:

#1: Jika anda mahu dapatkan leads dan sales organik setiap hari, maka saya sarankan anda sertai Online Coaching Marketing dengan Blog.

#2: Jika anda mahu memiliki website yang convert, maka saya tawarkan servis Buat Website yang Convert di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *